דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


בניית בריכת דגים טבעית מיניאטורית 

מאת    [ 19/09/2005 ]

מילים במאמר: 1508   [ נצפה 24425 פעמים ]

בניית MINI POND

כתב - ברוך מור

לאור הביקוש לבריכות דגים וצמחי מים להלן סקירה קצרה על הבריכה שבניתי במו ידי, כולל לקחים, טיפים :

בריכת נוי לעולם לא תהווה תחליף לאקווריום, במיוחד לא לאקווריום צמחיה. לבריכת נוי יש מימד אחד בלבד (מבט על ) ואין את האפשרות להביט על הדגים בתוך המים מעבר לזכוכית. מאידך, בבריכת הנוי נוכל לגדל יצורים וצמחים שלעולם לא נוכל לשלב בינהם באקווריום הביתי, אצלי חיו בשנה שעברה ציקלידים, דגי זהב , דגי להקות ומשריצי חיים שכמעט כולם גם הצליחו להתרבות... ואיתם גם צמחים בכל הסוגים שרובם אף נתנו פרחים בכל צבעי הקשת.

אז ככה, לפני כשנה הקמתי בריכת דגים של כ- 450-500 ליטר עם מפל מים קטן במרכזה על גג ביתי, עומק הבריכה עמד על 30 ס"מ בלבד! למרות גודלה הקטן - הבריכה הכילה מכל טוב: ציקלידים (!)דגי זהב, דגי להקות קטנים ומשריצי חיים, צמחי מים המתאימים לאקווריומים וכמובן צמחי בריכות . לקראת החורף הפתיע אותי חור קטן ומאחר שלא ידעתי כי ניתן לתקנו, החלטתי לסגור את הבריכה לחלוטין לתקופת החורף ולהפעילה מחדש עכשיו - באביב...

לאור הנסיון - הבריכה גדלה קצת ואף העמיקה לעומק של 45 ס"מ, המפל הוזז הצידה על מנת לא להסתיר צמחי מים והוספו צמחי מים שלא השתמשתי בהם בשנה שעברה. צמחי הבריכות נשמרו בגיגית מים קרים כל החורף והוכנסו לבריכה החדשה עם הקמתה, להם נוספה השנה תגבורת של כמה וכמה סוגי נימפיאות (בינהם אחת נדירה ויקרה), נופרים וצמחי גדה ממשתלת לינוי המדהימה. בנוסף, הכנסתי כמה צמחי אקווריום חזקים לגיוון המבחר. יקח קצת זמן עד שהבריכה תיראה טוב אך כבר ניתן לראות את צמיחת היקינטונים והאכינודורוסים ....

לעבודה -

בחירת המיקום - יש לבחור מקום מואר מאד, רצוי כמה שעות של שמש בוקר או אחה"צ - המלצתי היא לנסות להימנע משמש צהרים היכולה להביא ל"בישול" הדגים והצמחים בקיץ הארצישראלי. - כמו שאמרתי אני בחרתי מקום מואר היטב, עם שמש בוקר בכל הבריכה ושמש צהרים רק בחלק מהבריכה...

"המצרכים הנדרשים" - כאן קיימת נישה מיוחדת לבריכות נוי , אך עם קצת אילתור וידיים ימניות אפשר לחסוך הרבה כסף:

1. בלוקים איטונג ( 7 ס"מ) לבניית הקירות - ניתן להשיג בחנויות לחומרי בניין

2. יריעת PVC או כל יריעה אחרת המיועדת לבריכות נוי. שימו לב! שנה שעברה קניתי יריעה שחורה בעובי 0.5 מ"מ שנקרעה לאחר כמה חודשים בלבד! - יריעה שכזו ניתן להשיג אצל צלי ב"אקווה- גן" , או אצל בחור בשם אודי, אצלו קניתי את היריעה וקיבלתי כמה טיפים. צבע היריעה הינו אפור או כחול והם מוגנות מפני קרינת UV , אינן רעילות לדגים ואינן מתייבשות - הימנעו מיריעות שחורות (לפחות כה אמר לי נסיוני). למי שלוקח מידות לקניית היריעה בעצמו - שימו לב למדוק את גודל הבריכה כולל בסיס, קירות ועוד כ- 20 ס"מ מעל כיוון לכיפוף מעבר לקצה.

3. ראש כח פשוט, לא חזק מידי אך לא איטי - לפחות ש"יסרקל" פעמיים בשעה את כל נפח המים.

4. כד חרס או כל מיכל אחר שיהווה פילטר ו/או יצור מפל

5. פסיפס, סלעים , חלוקי נחל, גזעים וכל העולה על רוחכם לחיפוי

6. חימום - בלילות האביב , סתיו וחורף כמובן הטמפ' יורדת לרמות של כ-12-15 מעלות (באיזור המרכז) - אני הוספתי חימום של 300 וואט לאקווריומים שישמור את המים חמימים בכדי שרוב הדגים והצמחים ישרדו

7. תאורה - ניתן להשתמש בתאורה מוגנת לחות שתמוקם מחוץ למים על דפנות הבריכה ו/או בנורות שקועות שניתן להשיג בחנות "דג חי וברכה " בהרצליה במחיר הוגן . התאורה תשמש רק לצפיה לילית - אור היום יספיק לצמחי המים ...

בניית הבריכה-
משום שמדובר בבריכה על גג ביתי לא כריתי בור , אלא בניתי בריכת מלבני איטונג , הבריכה נבנתה במו ידי בצורה פשוטה. על הריצוף מרחתי חומר אטימה, נתתי לחומר להתייבש כיממה ולאחר מכן בניתי את קירות הבלוקים. הבלוקים חוברו זה לזה בעזרת דבק קרמיקה פשוט (על האריזה הכתוב שהוא מדביק גם איטונג) , לאחר כיממה האיטונג הופך לחזק כמו "אבן". מניחים את היריעה כמו שרוצים, מנסים להשאיר כמה שפחוט קיפולים , ומתחילים למלא כשליש במים , המים יישרו את הקרעית וימתחו את היריעה. לאחר שהכל עומד כמו שרוצים מחברים את היריעה לבלוקים ע"י ברגים או ע"י הדבקה . זהו, מה שנישאר זה רק לעצב את החלק החיצוני (החיפוי ) - את זה עדיין לא עשיתי....

בניית הפילטר/מפל : הדרך הקלה והזולה ביותר בה אני בחרתי -

1. ללכת למשתלה לקנות מיכל חרס גדול

2. לאטום את הקרקעית שלו בסיליקון

3. לעשות לו פתח עם מקדחה בחלקו העליון

4. למלא את הכד בחרסיות של פילטר ובפרלון

5. לחבר ראש כח שיסחוב מים מהבריכה אל הכד, אם בחרתם בראש כח פנימי כדאי להכניסו לתוך דלי מים סגור ומחורר היטב שישמש כ-PRE FILTER.

6. לחבר לחשמל וזהו...

קרקעית הבריכה - כאמור אני בחרתי ביריעה אטומת מים אפורה, ישנם דרכים אחרות לבנות את הבריכה כמו פסיפס ודבק בריכות מיוחד , יציקת פיברגלס (אותה ניסית ולא הצלחתי - היה חור סורר שלא הצלחתי לגלותו) וכיוב'. כקרקעית בחרתי להשאיר את היריעה ועליה פיזרתי "חלוקי שארם" - חלוקים קטנים שניתן לרכוש במשתלות במחיר של כ-20 ש"ח לשק של 25 ק"ג. את הצמחים השתולים השארתי בתוך עציצי חרס רחבים - כדי לאפשר נקיון טוב יותר ומהיר יותר של הקרקעית.

בחירת הצמחים - ישנם מספר מקומות בהן ניתן להשיג צמחי בריכות , אני הזכרתי רק את "לינוי " שם קניתי את הצמחים שלי. צמחי הבריכה שלי כוללים מגוון רחב של אכינודורוסים, מבחר קטן מאד של נימפיאות (טרופיות ו-HARDY) - מאחר ועליהן הצפים מכסים את כל הבריכה הקטנה שלי, צמחים צפים כמו יקינטון, חסת מים, וכויוב', וכמובן לצמחי אקווריום כמו נימפיאות לוטוס, ווליסנריות, רוטלות, היגרופילות, אלודיאות ועוד... (הבריכה משמשת לי גם מקום גידול והרביית צמחי מים קשים להרבייה - נימפיאות, אלוכריס, לילאופסיס, אכינודורוס טנלוס ועוד)

בחירת הדגים - יש לבדוק במקום אמין כל דג ודג שנכנס לבריכה ללא חימום, אני הכנסתי את הדגים הבאים:

1. דגי זהב למינהם - חיפשתי את הקטנים ביותר, שימו לב לא לבחור בדגי קוי שגדלים למימדים עצומים ו"קורעים" את הצמחים אם אתם שמים דגש על צמחי המים.

2. משריצי חיים - גופים, מולים, סייפנים ועוד שקיבלתי במתנה מחברים - שיקבלו בעוד חודשיים את כל ההשרצות החדשות...

3. ציקלידים - ניתן לבחור צקלידים קטנים ופחות אלימים כמו זברה אסיר, שגם הוא יתרבה בבריכת זו

4. דגי להקות - "זרקתי" עודפים של רזבורות, זברות, טכניטיס וכו' שנותרו לי באקווריומים השונים

5. דגים מנקים - אכלן אצות סיאמי, פלקוסטומוס וחלזונות מים (כאן הן לא מהוות מיטרד- להיפך)

תחזוקת הבריכה :

1.אם כיסיתם את מרבית הבריכה בצמחים צפים ושתולים , יש סיכוי גדול מאד שלא תקבלו את תופעת המים הירוקים ו/או אצות מכוערות למינהן (בד"כ חוטיות ארוכות וירוקות). אם אתם בוחרים לא לשים הרבה צמחים , אלא לשים דגש על הדגים שיראו מלמעלה (בד"כ קוי או דגי זהב) - יש להשתמש במנורת UV טובה שתשאיר לכם מים צלולים (עד כמה שאפשר)

2. לאחר ההקמה, יש להאכיל את הדגים במשך כשבועיים בלבד ולאחר מכן לתת להם להסתדר ע"י מה שהטבע מספק להם בלבד- אצות, זחלי יתושים וכיוב' - הרעיון הוא לשמור על מערכת אקולוגית מאוזנת ונקיה - תאמינו לי שהדגים שלכם לא ישארו רעבים בחוץ.

3. יש לנקות מידי יום עלים נושרים או רקובים מצמחי המים או צמחי הגדה. את פריחת צמחי המים השונים יש לגזום לקראת קמילתם. לדוגמא - פרחי יקינטונים ינבלו לאחר כ-48 שעות (לפחות ככה זה אצלי) - יש לגזום את הפרח ולהשליכו החוצה - לא להשאירו לנבול לתוך הבריכה.

4. אידוי המים - המים בבריכה מתאדים מהר יותר מבאקווריום, מומלץ לבצע החלפות מים של כ-10% בשבוע ולא רק להוסיף את מים חדשים למים שהתאדו בלבד.

5. יש להתיז רסיסי מים על עלי צמחי המים שיוצאים מחוץ למים על-מנת לשמור על לחות יחסית גבוהה.

6. צמחי הבריכה השתולים ידועים כצרכני דישון גדולים במיוחד, יש לדאוג לדישון תת קרקעי בלבד בכדי למנוע אצות. אין צורך לדאוג במיוחד לצמחי הבריכה הצפים שכן הם משיגים את "מזונם" בקלות יתרה, ואת ה-CO2 הם קולטים מהאוור כמו כל צמחי היבשה.

לקראת הסתיו

אנחנו עוד רחוקים משם - אבל למי שמדפיס מאמרים ושומר אותם
1. מומלץ להוסיף חימום יעודי לבריכות , או חימום רב עוצמה לאקווריומים. ראיתי אנשים שהוסיפו כף חשמלית שעולה כ-15 ש"ח בלבד בהצלחה מרובה.

2. מומלץ לגזום את כל עלי הנימפיאות והנופרים ולהשאיר רק את עליהם התחתוניים ביותר, לחילופין ניתן להוציאם ולהעבירם לאקווריום ביתי עם חימום ותאורה מלאכותית בימי החורף הקרים. יש להימנע מדישון ולתת לזמן לעשות את שלו, בתחילת האביב עלי הניפיאות יחזרו לצמוח ....

3. ניתן להשאיר דוגמיות של צמחים צפים בקערת מים בתוך הבית ליד חלון או בתאורה מלאכותית - צמחים אלה יגדלו לגודל קטן משמעותית יחסית לגודלם בבריכה חיצונית בימי הקיץ, עם סיום החורף ניתן להחזירם לבריכה, שם הם מתרבים בקלות יחסית

4. יש להוציא את כל הרפש כולל עלים רקובים מהבריכה ע"י שאיבת רפש מהקרקעית וכן איסוף עלים ופרחים צפים ע"י רשת מתאימה משפת המים.

5. למי שלא יכול לשמור על טמפ' של 20-22 מעלות בחורף מומלץ להוציא את כל דגי המים הטרופיים למינהם, לחלק לחברים או להכניס לאקווריום


אזהרות -

1. למרות שהקמתי את כל מערך החשמל בעצמי, אינני חשמלאי מוסמך ולכן לא סקרתי את עבודת החשמל בבריכה.

2. יש להקפיד לא להיכנס לבריכה עם הרגליים כאשר החשמל של הפילטר,החימום או כל מכשיר חשמלי אחר עובד!!!! - נתקו את כל החשמל שקשור לבריכה לפני כניסה אליה.

3. למי שיש ילדים קטנים ו/או כלבים יש לדאוג לא לאפשר להם להתקרב ולמען הבטיחות אף להקים גדר אותה לא יוכלו לעבור. גם בריכה של 30-45 ס"מ עומק עלולה להוות סכנת טביעה לחיות מחמד ולילדים.

4. נסו לחבר "אובר פלואו" על מנת לדאוג שהבריכה לא תעלה על גדותיה, וכמובן שלא תציף את הבית במקרה שהיא ממוקמת בגג או במרפסת.

ברוך מור - בעל אתר אקווריומי הצמחיה המוביל בארץ ובעל עסק להקמת ותכנון אקווריומי HIGH TECH
http://WWW.FRESHREEF.COM



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב